Aktuality
Svátek Samhain
Starý keltský svátek Samhain slavíme v noci z 31. října na 1. listopadu. Staří Keltové věřili, že v tuto kouzelnou noc se duše mrtvých opět vracejí na zemi mezi živé, aby s nimi mohli oslavit konec úrody.
Mezi tradiční pokrmy tohoto svátečního večera řadíme pečená jablka s ořechy a cukrem.
Jabloně symbolizují nesmrtelnost, líska je považována za strom moudrosti a samotné ořechy představují nashromážděné zkušenosti a životní moudra.
Z celých neoloupaných jablek vykrojíme škrabkou či nožem jadřinec. Vzniklou jamku vyplníme směsí marmelády a mletých ořechů s trochou zakysané smetany.
Jablka vyskládáme na pekáč. Pod každým jablkem vytřeme rozpuštěným máslem a vysypeme skořicí. Zbylým rozpuštěným máslem a skořicí pokapeme jablka i z horní strany.
Délka pečení je odvislá od tvrdosti jablek. Pečeme tak dlouho, dokud nejsou tak měkká, že je lze snadno propíchnout vidličkou.
Po upečení můžeme jablko polít karamelem, vaječným koňakem, čokoládovou polevou anebo dozdobit šlehačkou.