Aktuality
Vánoční pečený čaj - recept
Je podzim a díky slunečnému létu má většina z nás bohatou úrodu jablek, hrušek ...
Část úrody skladujeme na pozdější zimní období, část můžeme zavařit. Ale je tu ještě jeden originální způsob zpracování ovoce všeho druhu.
Vánoční pečený čaj - nekonečné množství chutí, vůni a barev. Neváhejte, experimentujte a budete velmi mile překvapeni
Recept na vánoční pečený čaj
Ingredience:1 kg ovoce (může být čerstvé, mražené i kompotované) |
Postup:
Ovoce nakrájíme na kousky (jablka a hrušky nemusíme loupat). Můžeme namíchat směs z mnoha druhů ovoce nebo jen ze dvou druhů například hrušky + švestky a nebo můžeme udělat třeba jen jablečný čaj.
Ve větší misce smícháme nakrájené ovoce a cukr, přidáme rum (nemusí být), důkladně omytý citron (nakrájený na kousky), vanilkový cukr (nemusí být), skořici a hřebíček.
Vše důkladně promícháme a dáme do vyhřáté trouby.
Pečeme v hlubším pekáči na 220 stupňů cca 45 minut. Pečte tak dlouho, aby ovoce pustilo šťávu. Podle toho se řiďte čas pečení je pouze orientační, protože každý má jinou troubu. Během pečení občas promíchejte.
Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
Podáváme tak, že do hrnečku dáme 1 - 3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Necháme vyluhovat a pijeme.