Akce

Aktuálně



 Často hledané výrazy

Aktuality

Vánoční pečený čaj - recept


Je podzim a díky slunečnému létu má většina z nás bohatou úrodu jablek, hrušek ...
Část úrody skladujeme na pozdější zimní období, část můžeme zavařit. Ale je tu ještě jeden originální způsob zpracování ovoce všeho druhu.
Vánoční pečený čaj  - nekonečné množství chutí, vůni a barev. Neváhejte, experimentujte a budete velmi mile překvapeni


Recept na vánoční pečený čaj

Ingredience:

1 kg ovoce (může být čerstvé, mražené i kompotované)
hrušky, jablka, pomeranče, rybíz, švestky, mandarinky, jahody, maliny, borůvky, brusinky, broskve, ježabiny atd.
Záleží jen na Vašich možnostech, fantazii se meze nekladou..
0,7 - 1,2 kg cukru krystal podle Vaší chuti a zvolené směsi ovoce
1 - 2 dcl rumu (nemusí být)
1 citron
1 vanilkový cukr (nemusí být)
lžička mleté skořice, možno doplnit i o jednu skořici celou
3 - 5  nemleté hřebíčky

pečený čaj recept, vánoční čaj

Postup:

Ovoce nakrájíme na kousky (jablka a hrušky nemusíme loupat). Můžeme namíchat směs z mnoha druhů ovoce nebo jen ze dvou druhů například hrušky + švestky a nebo můžeme udělat třeba jen jablečný čaj.
Ve větší misce smícháme nakrájené ovoce a cukr, přidáme rum (nemusí být), důkladně omytý citron (nakrájený na kousky), vanilkový cukr (nemusí být), skořici a hřebíček.
Vše důkladně promícháme a dáme do vyhřáté trouby.
vánoční pečený čaj
Pečeme v hlubším pekáči na 220 stupňů cca 45 minut. Pečte tak dlouho, aby ovoce pustilo šťávu. Podle toho se řiďte čas pečení je pouze orientační, protože každý má jinou troubu. Během pečení občas promíchejte.
Po upečení, ještě horké, dáváme do skleniček, které zavíčkujeme a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.

Podáváme tak, že do hrnečku dáme 1 - 3 lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Necháme vyluhovat a pijeme.

 

Další články k tématu:

 

Skladování úrody ovoce a zeleniny

del.icio.us

Nejoblíbenější dřevostavby

Přihlásit se