Aktuality
Whisky - jaké jsou druhy, jak se vyrábí a jak ji degustovat
Podle pověstí Iry naučil vařit whisky svatý Patrik... řekněme si něco o její výrobě, typech a zásadách degustace
Výroba whisky
Nejprve se ječmen na 2 dny namočí do vody.
Nechá se týden klíčit. Při tom se musí pravidelně obracet a míchat, aby nezplesnivěl.
Oschlý se suší kouřem s přídavkem rašeliny.
Vzniklý ječný slad se rozemele a smíchá s horkou vodou. po pár hodinách se z něj vyplaví sladový cukr - maltóza.
Ječmen se zcedí a do tak připraveného roztoku se přidávají kvasnice.
V tento okamžik má kvas jen 10 % alkoholu, proto se opakovaně destiluje v měděných kotlích.
Po destilacích obsahuje až 70 % alkoholu, který se však naředí vodou na 60 %.
Takto vzniklý destilát se uloží na nejméně 3 roky do dubových sudů, ve kterých dříve zrál Bourbon whisky, sherry nebo jiný tvrdý alkohol.
Čím déle whisky zraje tím lépe.
Před stáčením do lahní se whisky opět ředdí na 40 % a více alkoholu.
Typy whisky
Nejlepší typy whisky vzniknou smícháním různých "odrůd".
Single malt whisky
- whisky z ječného sladu a z jedné palírny
Grain whisky
- čistý obilný alkohol
- průmyslově vyráběná whisky z ječného sladu a směsi obili
- používá se ke smíchání s kvalitními druhy sladové whisky
Blended whisky
- whisky smíchána z několika desítek druhů sladové a obilné whisky
Bourbon
- výhradně americká whisky vyráběná minimálně z 51 % kukuřice
- zraje nejméně 2 roky v nových vypálených sudech z amerického bílého dubu
Např. Ballaneines Scotch whisky je namíchána z 57 druhů!
Degustace whisky
1. Nekružte sklenkou před prvním zkoumání aromatu, bylo by to příliš lihové.
2. Porovnávejte nejméně tři vzorky.
3. Popisujte, co "cítíte", lépe uvědomili si chuť uvědomíte.
4. Ochutnávejte whisku čirou bez ledu.
5. Zdědáte-li ji v poměru 1:1 s vodou, alkohol ustoupí a ucítíte mnohem více.
6. Neochutnávejte s plným žaludkem, ale ani úplně na lačno.
7. Mějte po ruce čirou vodu a kostky chleba.
8. Degustace není pití!